Pertama Sekali dan selama-lamanya Assalamualaikum W.B.T = )
Bahan- bahanya
-Ikan bilis ( ikut suka korang nk bnyak mana tapi resepi ni mengikut jumlah ikan bilis yang sebanyak dalam gambar tu.. so kalau buat lebih sikit pandai2 la adjust bahan lain tu ok )- ikan bilis boleh digoreng dahulu ataupu tidak.. ikut kesukaan korang.. kalau goreng dulu dia ada rasa crunchy sikit
-Bahan Blander:
a)Bawang putih 3 ulas yang kecik2 tu bkn yang satu labu besar tu
a)Bawang putih 3 ulas yang kecik2 tu bkn yang satu labu besar tu
b)Bawang merah besar 1 ulas
c)Bawang kecil 3 ulas
d)Cili kering blander 4 sudu
-Asam keeping 2 keping
-Garam dan gula
-Bawang merah besar 1 biji dipotong
-Air kosong ( ikot keperluan)
Cara membuatnya
-Panaskan minyak masak( tips nak panaskan minyak cepat ialah dengan memanaskan kuali dulu.. lps kuali dah berasap baru masuk minyak
-Tumis kan bahan blanser tadi sehingga sedikit garing
-Kemudian anda pasti akan bau yang cili tu mmg xmasak lagi. So masukkan air kosong lebih kurang dua cawan
-Masukkan asam jawa tadi dan garam dan gula sedikit dahulu bagi elak rasa terlalu pekat bila dah kering
-Bila air dah mula kering sikit try la hidu n rasa lagi.. ada rasa cili xmasak atau masih bau cili yang xcukup masak lagi.. silalah tambah air lagi dalam dua cawan ( kesedapan sambal tumis bergantung pada tahap kemasakan cili tu tau.. so make sure dia betul2 masak
-Bila agak2 macam dah kering sikit, boleh mula bubuh ikan bilis… kalau ikan bilis tu dah di goreng, bubuh lambat sikit pun takpe.. tapi kalau ikan bilis tu masih belum dogoreng boleh bubuh awal ketika kuah masih banyak lagi
-So bila dah kering tu.. rasa lagi sekali n kalau dah ok.. Alhamdulillah = ) kalau belum boleh tambah2 la mana yang kurang
-Lepas tu boleh bubuh bawanag yang dipotong tu biar dalam 5 minit
No comments:
Post a Comment