Pertama sekali dan selama- lamanya Assalamualaikum W.B.T = )
*Dah ready baca Bismillah and Doa masuk Dapur… hehhehehehe =)
Bahan-bahanya
-Ikan keli - Ikut kesukaan korang nak banyak makan . siang bersih2 sampai tiada lagi bau hanyir…
-kunyit mati
-bawang besar sebiji
-bawang putih 6 ulas
-cili padi 10 biji – ikut suka tahap kepedasan mcm mana korang nak sebenarnya
#yg highlight ni bahan kena kisar
-cuka dalam 3 sudu besar
-garam dan gula secukup rasa
-air masak
Cara membuatnya
-gaul ikan keli dengan garam kunyit dulu untuk digoreng
-masukkan minyak dalam kuali.. kalau nak ikan Nampak elok, sedap, dan rangup buat deep fry. Deep fry ni maksudnya goreng gune minyak banyak n panas bagi ikan tenggelam dalam minyak tu..then goreng sehingga garing ek then angkat ikan tu
-ok kita buat kuah dia plak.. masukkan sedikit jer miyak masak.. bila dah panas minyak. Tumis bahan yang dikisar tadi sampai naik bau… kemudian, masukkan air masak sedikit…
-pastu bubuh cuka tu.. then garam n gula..
-pastu boleh rasa la sedap ke tak n biar dia kering sikit baru letak ikan yer.. jgn gaul2 sangat nnt ikan hancur…
-ok siap untk dihidang
p/s: best kan kalu dapat lunch lauk ni dengan pemilik cinta selepas Allah dan Rasul dkt pondok bahagia ni.. wink…wink (@.@)
Wish list for my coming life (o.o)
No comments:
Post a Comment