**Okehhh…. Dh warm up ready2 baca doa n attire??? Let’s gooOOOO……**
Bahan-bahan
-bawang putih dua ulas diketuk
-Tepung gandum 4 sudu besar dibancuh dengan air
-Cube pati ayam 3 cube
-sos tiram satu sudu setengah
-lada sulah mengikut cita rasa anda
-garam secukup rasa
-tepung jagung satu sudu sebagai pemekat kuah
-air masak 1 cawan
-mentega atau minyak masak
-Mushroom tin yang dipotong satu tin
Cara membuatnya
-panaskan api dan bubuh minyak atau mentega ikut availability di rumah.. sikit jer tau taruk…
-then bila dah panas masukkan bawang putih tadi sehingga bau wangi and kekuningan
-pastu masukkan tepung yang dibancuh dengan air tu make sure air banyak supaya tepung korang xjadi lempeng. Then kacau tanpa henti takut dia berketul
-kemudian, masukkan paste cube ayam, sos tiram, lada sulah, garam dan gula secukup rasa u ol eh… then kacau2 lagi
-kalau agak2 kering masukkan air lagi jgn sampai berketul
-lastly kalau nak bagi pekat skit.. bancuh tepung jagung satu sudu ngan air then masukkan eh
-lastly kalau nak bagi pekat skit.. bancuh tepung jagung satu sudu ngan air then masukkan eh
-masukkan mushroom then kacau2 lagi… pastu leh angkat dah… tadaaaa simple kan = )
P/S: makanan ni sangat la digemari oleh kanak2…. Leh wat sos chicken chop atau makan ngan tempura….
No comments:
Post a Comment